Vi udtager jordprøver, som indsendes til et laboratorium til analyse. Herefter laver vi en tolkning af resultaterne og en kalkplan for de kommende år. Det er også muligt at låne jordspyd, så man selv kan udtage jordprøver.
Nogle vælger at droppe jordprøver for at spare, men det er dyrt i længden, for de kalker i blinde og dermed med stor risiko for at kalke forkert. Det koster udbytte, uanset om der er givet for meget eller for lidt kalk, og det sker ofte ud fra en holdning om at jordprøver er dyre, mens kalk er billigt.
Når landmænd kalker på den traditionelle måde, risikerer de ofte at kalke for meget i dele af marken, med det resultat at de får manganmangel på grund af for højt reaktionstal.
Det sker ikke med positionsbestemt kalkning. Godt nok er det lidt dyrere, fordi der skal investeres i GPS-jordprøver, men til gengæld spares der på kalkmængden, når kalken kun tildeles, når der er brug for den, og man sparer mange års mangansprøjtninger.
"Mange bliver tit overrasket, når de for første gang får GPS-prøver og ser, at der er stor variation på deres marker. Nogle af variationerne kan forklares - for eksempel hvis der har været et skel midt i marken eller der tidligere har været dyrket helt andre afgrøder på stedet, men en stor del af variationerne skyldes ganske enkelt, at jordbunden slet ikke er så ensartet, som mange går og tror. Generelt oplever vi, at landmænd der en gang har fået taget GPS-jordprøver kommer igen og vil have udtaget på samme måde næste gang, hvilket er det bedste tegn på, at de er godt tilfredse med resultatet."
"I tillæg til kalkplanen, bliver der udarbejdet detaljerede markkort, med tydelig oversigt over variationen i fosfor, kali og magnesiumindholdet i jorden, med jordprøverne har landmanden et godt redskab til brug i markarbejdet," siger Morten Steg.
Du kan se mere om jordprøver, indhold og priser i nedenstående. Ønsker du at bestille jordprøver, er du velkommen til at udfylde nedenstående eller ringe til os.