Uanset om et dødsfald er ventet eller om det kommer som et lyn fra den klare himmel, kan der være tusindvis af spørgsmål for de nærmeste pårørende.
Der skal ikke kun tages stilling til begravelse og praktiske opgaver i forbindelse med dødsfaldet, men også den efterfølgende bobehandling skal de pårørende forholde sig til.
Umiddelbart efter dødsfaldet lukkes afdødes konti, nemID spærres og e-boksen lukkes.
For at få kontiene, e-boksen m.v. lukket op igen og for i det hele taget at kunne komme i gang med bobehandlingen, skal der tages stilling til, hvordan boet skal behandles; herefter skal de pårørende anmode skifteretten om en skifteretsattest, og proklama skal indrykkes i Statstidende.
Et dødsbo kan behandles på flere måder, fx som:
Hvilken behandlingsform, der er bedst, afhænger af boets størrelse og den økonomiske situation.
Valget skal træffes efter en vurdering af arveforholdene, sammensætningen af boet aktiver og passiver, om aktiverne skal afhændes og ikke mindst af de skattemæssige forhold og konsekvenser.
De fleste ægtefæller vil umiddelbart mene, at uskiftet bo er det rigtige valg, men det er ikke altid givet, og i værste fald kan det have meget store skattemæssige konsekvenser.
Når boets behandlingsform er valgt, og skifteretten har udstedt en skifteretsattest, kan de pårørende begynde på selve behandlingen af boet.
Hvor omfattende, det er, afhænger naturligvis af boets forhold, men det kan fx være:
I forbindelse med behandlingen af et dødsbo, er der mange regler og frister, man skal være opmærksom på. Manglende overholdelse af disse regler og frister kan betyde økonomisk tab for boet og dermed for arvingerne.
Hvis du ønsker rådgivning om og hjælp til dødsbobehandling, kan du kontakte LandboSyd, så vi kan give dig den mest optimale rådgivning og eventuelt hjælpe dig med selve behandlingen af boet.