Svinepest spredes i Polen og Tyskland

Det giver problemer for den danske eksport af smågrise til de to lande.

Udgivet d. 16. juli 2021

   

   

Afrikansk svinepest er nu igen på fremmarch i Polen og det østlige Tyskland. I går blev det konstateret, at to tambesætninger i det østlige Tyskland er ramt af sygdommen – det er første gang, oplyser myndighederne i delstaten Brandenburg.

De to besætninger er fra henholdsvis Spree-Neiße og Märkisch Oderland op til grænsen til Polen, og det menes at smitten er kommet med vildsvin, som har passeret grænsen.

I Brandenburg er der siden september sidste år fundet over 1.200 vildsvin inficeret med ASF.

De to tyske udbrud kommer samtidig med, at nye tilfælde af svinepest rammer nærmest dagligt i Polen, og det seneste udbrud i en ny og meget svinetæt region i det centrale Polen, i Zuromin-området, vækker bekymring og mange ekstraopgaver hos smågriseeksportørerne.

"Det forlyder, at 10.000 grise skal slås ned. Samtidig er der 200.000 grise, der er opstaldet inden for en radius af 10 km. fra udbruddet, der vil få transport-begræsninger og komme i zoner", forklarer Jens Kongensholm, direktør i SPF, til Landbrugsavisen.

"Det gør naturligt nok, at markedet bliver meget afventende", konstaterer han.

Med over 10 udbrud af ASF på få uger spredt over stort set hele Polen, oplever Søren Westergaard ikke stor tiltro til de polske myndigheders indsats.

LandboSyds bestyrelse har gennem flere år arbejdet for at mindske risikoen for at svinepest kommer her til landet og har bl.a. støttet opsætning af et omdiskuteret grænsehegn.

Henrik Jessen
Bestyrelsesformand
61366060
henrik@jessen-is.dk
Henrik Jessen