Sprøjtesejr i retten kan få betydning i Sønderjylland

Nu har Overtaksationskommissionen talt i sag om syv lodsejere i Egedal kommune. Fordoblet erstatning til ramte af sprøjteforbud er resultatet af Landbrug & Fødevarers anstrengelser, og formand Søren Søndergaard er godt tilfreds.

Udgivet d. 9. juli 2021

 

 

Landbrug & Fødevarer har efter fem år fået afsluttet en sag om erstatning for sprøjteforbud i Egedal Kommune, og formand Søren Søndergaard er godt tilfreds: Det lykkedes at få fordoblet erstatningen til de syv lodsejere ved Overtaksationskommissionen, efter de har fået forbud mod at sprøjte deres marker i et område ved Bjellekær Kildeplads.

Oprindelig tilbød Egedal kommune 40-55.000 kr. pr. hektar i erstatning. Nu får alle lodsejere det samme: 100.000 kroner pr. hektar. 

Sagen kan få betydning også i Sønderjylland i forbindelse med evt. sprøjteforbud. Hidtil har det kun været i Sønderborg kommune, at landmænd er blevet ramt.

 

Markant mere

To Overtaksationskommissioner i gang med principielle sager fra Beder i Aarhus Kommune og Egedal Kommune i Nordsjælland. Hver kommission har haft seks medlemmer med landbrugsekspertise i juridisk, faglig og økonomisk henseende. I begge sager har Landbrug & Fødevarer sikret, at lodsejerne får markant mere i erstatning. 

”Fremadrettet har vi nu vigtige principielle afgørelser at stå på. Vi har samtidig et tydeligt signal til kommunerne om, at de skal revurdere størrelsen af de erstatninger, de tilbyder. Vi ser kendelserne som udtryk for, at i alt 12 uvildige eksperter har fundet niveauet for erstatningerne. Vi har vist, at har vi paragrafferne og retten på vores side, så betaler det sig at tage kampene i det juridiske system. Også de udmattende kampe,” siger Søren Søndergaard.

Principielt spørgsmål

I sagen fra Beder er landbrug & Fødevarer gået et skridt videre til Vestre Landsret for at få endnu et principielt spørgsmål afklaret: Er det overhovedet nødvendigt for Aarhus Kommune at udstede et forbud i tid og evighed mod at bruge plantebeskyttelsesmidler? Miljøbeskyttelsesloven kræver, at der er en fare for drikkevandsinteresserne, som forbuddet skal være egnet til at afværge. Men er der det?

Derfor tager L&F sagen hele vejen for at få en principiel afgørelse og sikre landmændenes retsstilling. 

 

Ingrid van den Hengel
Bestyrelsesmedlem, næstformand
74761404
61617571
ingrid@vandenhengel.dk
Ingrid van den Hengel