Landbrugsskole og andre værter havde masser af gæster til Åbent Landbrug

55.000 kom på landsplan - på landbrugsskolen i Gråsten kom 4.000 af dem., og de fik masser af oplevelser med hjem. Også andre deltagere i LandboSyds-regi, Peter Philipsen, Dybbøl, Ingrid van den Hengel og familien Svennesen på Barsø fortæller om gode oplevelser på dagen.

Udgivet d. 20. september 2021

   

Ikke færre end 4.000 fortrinsvis sønderjyder besøgte Åbent Landbrug på Gråsten Landbrugsskole, og dermed slog skolen stalddørene op for en flot stor del af de gæster, som landbruget havde på landsplan. I alt 55.000 danskere brugte søndagen på at se, hvor maden kommer fra.

Gråsten Landbrugsskole havde valgt at holde Åbent Hus på dagen, og det benyttede mange sig af. JydskeVestkysten var på pletten og fortæller om tre-årige Esben, som jubler højt, da han går ind i stalden med kviekalve.

Han er kørt til Gråsten fra Tinglev med sin mor og far, Tina og Henrik Torp, for at opleve stemningen på landet. Og det er en succes.

”Køerne er et hit. Det er tredje gang, vi er i kostalden i dag. Han elsker maskiner og dyr. Det er et super arrangement,” siger Tina Torp til avisens udsendte.

 

Vi har brug for et arrangement

Også forstander Bjarne Ebbesen var begejstret. 4000 havde meldt sig til på forhånd, og skolen forventede, at 1000 flere ville melde sig i "stalddøren" i løbet af dagen.

”Det er fantastisk. Klokken 10 holdt gæsterne i en flere hundrede meter lang kø, og det er da vidunderligt, når man gerne vil vise sin gård frem fra den bedste side på sådan en flot dag. Ovenpå corona har vi brug for sådan et arrangement,” sagde Bjarne Ebbesen.

”Det er dejligt med alle de nysgerrige gæster, som spørger om mange forskellige ting. De er ikke fordømmende men åbne. Jeg oplever i disse år en øget interesse for uddannelsen og for erhvervet, som ikke kun handler om køer, grise og planter,” siger Bjarne Ebbesen.

Dagen bød også på pandekage- og snobrødsbagning, kig på malkerobotterne, maling af mel, besøg hos naturskolen på stedet, og de heldige kunne se en ko kælve, fortæller avisens udsendte.

12 kilometer derfra, hos Peter Philipsen og familie på Frydendal ved Dybbøl, gik det mere roligt for sig. Her fik fire hold gæster mulighed for en rundvisning med Peter Philipsen som vært, der forklarede og fortalte.

Der blev serveret smagsprøver, og gæster fik en gave med hjem.

 

Peter Philipsen viste rundt på Frydendal.

 

Behov for at se produktionen

På landsplan besøgte 55.000 nysgerrige gæster 86 landmænd og fødevarevirksomheder.

Det glæder Jan Morre, projektleder for Åbent Landbrug, Landbrug & Fødevarer.

”Alle har en mening om det, vi spiser til dagligt, og i takt med at spørgsmål om klima, bæredygtighed og dyrevelfærd er noget, der aktivt diskuteres i forhold til fødevareproduktionen, er behovet for at se produktionen endnu mere vigtig,” siger han.

Åbent Landbrug har siden arrangementets begyndelse i 1995 tiltrukket mange børnefamilier der benytter lejligheden til at tage en søndagstur på landet og hilse på dyrene.

”Vi oplever en større nysgerrighed i forhold til produktionsformerne. Landmændene bliver i dén grad spurgt ind til om alt fra dyrevelfærden til hvad de konkret gør af klimatiltag – og det er godt. Og vi er jo stolte af det og viser det gerne frem,” fortæller Jan Morre.

 

Flere deltog i Åbent Landbrug

Også Ingrid van den Hengel, Lendemark, og familien Svennesen, Barsø, deltog i Åbent Landbrug søndag pg med mange nysgerrige gæster i staldene. Søren Svennesen er bestyrelsesmedlem i LandboSyd og tovholder på Åbent Landbrug i LandboSyds område.

 

 

Flot omtale i JydskeVestkysten mandag.

    

 

 

Søren Svennesen
Bestyrelsesmedlem
74618582
22359136
soren.svennesen@privat.dk
Søren Svennesen