Er det nu, du skal generationsskifte boligejendomme?

De nye vurderinger på boligejendomme er på vej til din e-boks. Har du et godt udgangspunkt i en gammel vurdering, bør du seriøst overveje ønsket generationsskifte til nærtstående, hvis du ønsker at sælge en ejendom så billigt som muligt.

Udgivet d. 27. juli 2021

 

Det er forventet, at de nye offentlige vurderinger på ejendomme stiger. Det vil påvirke prisfastsættelsen af familiehandler på parcelhuse og ejerlejligheder, da SKATs udgangspunkt er at vurderingerne skal være mere retvisende og gennemskuelige. Vurderingerne af ejendommen er bygget på oplysninger i BBR samt faktiske ejendomshandler i området samt desuden udsigts- og beliggenhedsforhold og nærhed til motorvej og kyst samt øvrige relevante forhold.

I skrivende stund er vurderingerne for boligejendomme ved at blive udsendt med vurderingsdato 1. januar 2020. For erhvervs-, landbrugs- og skovejendomme forventes vurderingerne udsendt i 2022 med vurderingsdato 1. marts 2021.

Den gamle vurdering for din ejendom er gældende, indtil du får besked om den nye vurdering. De er for boligejendomme fra 1. oktober 2011 og for erhvervs- og landbrugsejendomme fra 1. oktober 2012.

Hvis du har foretaget ændringer på ejendommen, fx køb eller salg af jord, nybygninger mm., er der udsendt ny vurdering.

 

Tjek dit udgangspunkt

Indtil de nye vurderinger ligger i e-boks, kan der handles ejendomme til +/- 15% af vurderingen.

Når den nye vurdering er modtaget, kan man anvende den offentlige vurdering +/- 20%, men det er jo ikke sikkert, at det er bedre, hvis vurderingen er steget væsentligt. Hvis vurderingen stiger, så vil også tinglysningsomkostningerne ved en handel stige, da tinglysningsafgiften beregnes på baggrund af købesummen på ejendommen (variabel afgift på 0,6% af købesummen samt fast afgift på kr. 1.750).

Derfor; hvis du har et godt udgangspunkt i den nuværende vurdering og brug af +/- 15%, så bør du gennemføre generationsskiftet snarest muligt med udgangspunkt i, at ”vi ved, hvad vi har, men ikke hvad vi får”.

Kontakt gerne juridisk afdeling eller din skatterådgiver for at få rådgivning om dine forhold på LandboSyd, 7436 5000.

Læs også Generationsskifte i landbruget.

 

Disse ejendomme forventer vi at vurdere fra september 2021

  • Ejendomme til helårsbeboelse, fx parcelhuse, villaer, rækkehuse og kædehuse
  • Ejerlejligheder til helårsbeboelse
  • Sommerhuse og andre fritidshuse
  • Sommerhusejerlejligheder
  • Ejendomme på fremmed grund (ejendomme og ejerlejligheder til helårsbeboelse, sommerhuse, andre fritidshuse og sommerhusejerlejligheder)
  • Grunde, hvorpå der kun er opført ejerboliger på fremmed grund, fx kommunale grunde, der er udlejet til sommerhusbrug
  • Ubebyggede grunde, der er udlagt til ejendom til helårsbeboelse, sommerhus eller andet fritidshus.

Kilde: Vurderingsportalen.dk

Ellen Bruun Andresen
Afdelingschef, juridisk rådgivning
74365161
31392898
ela@landbosyd.dk
Ellen Bruun Andresen