Dall på delegeretmødet: Tak for vildsvinehegnet

Den finansielle sektor bør have tålmodighed med svineproducenterne – priserne kan udvikle sig til det bedre meget hurtigt, sagde formand for LandboSyd, Mogens Dall.

 

Svinepesten breder sig i Kina og i Europa.

Derfor er vi fra landbrugets side meget tilfredse med, at et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en række tiltag - blandt andet vildsvinehegnet ved grænsen - for at forsøge at undgå, at sygdommen breder sig ind i Danmark.

Det sagde formand for LandboSyd, Mogens Dall, i dag på delegeretmødet i Landbrug & Fødevarer i Herning – henvendt til de delegerede og til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Mogens Dall forklarede, at et udbrud af svinepest i Danmark vil få uoverskuelige konsekvenser for dansk svineproduktion – ja for hele fødevaresektoren. Det vil betyde, at eksport for 11 mia. kroner til lande uden for EU vil bliver indstillet øjeblikkeligt, og det vil påvirke ikke bare dansk svineproduktion, men også svineproduktionen i en række andre EU-lande, som også er afhængig af, at Danmark sender tonsvis af fødevarer til lande uden for EU.

”Jeg kan ikke andet end rose disse tiltag, som regeringen og Dansk Folkeparti har taget initiativ til, som Socialdemokraterne har støttet, og som svineproducenterne har bakket op om økonomisk. At Danmark kan holde sig fri for denne sygdom kan komme til at spille en stor rolle i forbindelse med, at andre lande har store problemer med mange udbrud. Nedslagtning af tusindvis af svin rundt omkring i verden kan komme til at betyde mangel på svinekød på spisebordene, og så er det en stor fordel, hvis vi fra dansk side kan levere varen,” sagde Mogens Dall.

”Han opfodrede i den forbindelse den finansielle sektor til at have tålmodighed. Situationen med et lavt prisniveau på svinekød kan på kort sigt og meget hurtigt ændre sig drastisk, og så vil det være uheldigt, hvis danske svineproducenter i mellemtiden har indstillet produktionen,” sagde Mogens Dall.

Han overrakte i den forbindelse en god dansk flæskesteg til statsministeren samt en pakke bacon til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen med en bemærkning om, at så er julen i hvert fald reddet for deres vedkommende.

 

 

Mogens Dall
Bestyrelsesformand
74680361
40118361
mogensdall@gmail.com
Mogens Dall